Menetes idomok

menetes idomA menetes csatlakoztatásra változatos méretű (1/2"-3") műanyag közcsavar, karmantyú vagy vegyes, külső-belső menetezésű idom kapható.Ugyancsak beszerezhetők a menetes könyök- és T-idomok, valamint a menetes összekötők, melyek a csövek összekapcsolását oldják meg menetvágás nélkül.

A menetek összehajtása előtt használjunk tömítőpasztát (Gumiám), mely a szivárgást meggátolja, de a későbbi szétszerelést nem akadályozza. Tömítésre alkalmazható a teflonszalag is. Kenderkóc használata műanyag menetes idomok tömítésére tilos, mivel a kóc tönkreteszi a menetek profilját, így csökken a szilárdság, valamint a dagadása szétroppanthatja az idomot.

Amennyiben a rendszerbe rugalmatlan elemet pl. rézcsapot is beépítünk, úgy számíthatunk rá, hogy kismértékű csavaró igénybevételnél itt fog a kötés kilazulni, ezért a teljes rendszert célszerű műanyag elemekből felépíteni.
Hazánkban BSP menet használatos a vízhálózatok szerelésében. Angol menettípus, általánosan használt az épületgépészetben egész Európában. Mértékegysége a coll (“). Amennyiben a menetek átmérője növekszik, a menet kúpos, úgy ez BSPT jelű.

kep07
kep06
kep05
kep03
kep04
kep01
kep02
kep07 kep06 kep05 kep03 kep04 kep01 kep02