Sima- és csepegtető csövek

lpe kpe csoA PE (polietilén) csövek népszerűsége könnyű kezelhetőségének, korrózióállóságának, hosszú élettartamának, időben stabil és alacsony csőfal érdességének, alacsony árának  köszönhető. Gyártása hosszú tekercsekbe történik, így telepítése gyors, kevés csatlakozóelemet kell beépíteni. Vegyszerállósága folytán alkalmas savak, lúgok, sók vizes oldatainak szállítására. Ellenáll a talajvíz korrozív hatásának, kismértékű talajmozgást képes elviselni. Nagyobb átmérő (>75 mm) esetén az iránytöréseknél betontámaszok elhelyezése szükséges, különösen ha a csatlakozásokat gyorskötő idomokból építik ki. A napfényben található ultraviola (UV) sugarak bontó hatása ellen különböző adalékanyagok felhasználásával készül. Fa- és fémipari kéziszerszámokkal vághatók, fúrhatók.
Szerelése a felszínen történik, így földalatti beépítés esetén keskeny árok ásása szükséges, melynek alja lehet enyhén hullámos is.
Telepítéskor vegyük figyelembe a hőtágulást, ennek mértéke 0,2 mm/m/C, például 10 C hőmérsékletemelkedés esetén, 100 m hosszon 20 cm. Ezért a felszínen enyhén kanyargósan fektessük a csövet, vagy betemetéskor a hőmérséklet ne haladja meg a 10 C-ot. A szerelést követően azonnal tegyük a csövet az árokba és az idomok környékén terheljük meg több helyen földdel. Földbe temetéskor ügyelni kell, hogy kő vagy más éles tárgy ne kerüljön érintkezésbe a csővel.
A kereskedelmi  átmérőt minden esetben a külső átmérővel  (OD)  határozzák meg. Pl. a PE 32 cső esetén 32 mm a tolómérővel mérhető külső átmérő. A kötéshez használt idomok esetében is ugyanezt a méretválasztékot alkalmazzák. A hasznos átmérő számítása a csőfalak vastagságának levonásával történi. Eszerint azonos külső átmérőjű, de különböző nyomásfokozatú, alapanyagú csőben más-más folyadékmennyiség szállítható ugyanazon veszteség mellett. A csövek ívben is fektethetők, ekkor a minimális hajlítási sugár 20 °C esetén 20 x D, 10 °C esetén a szorzó 35, 0 °C-nál 50.
A polietilén térfogattömege 0,92-0,95 kg/dm3. Felületi érdessége C=140.

PE csövek használata esetén találkozhatunk az SDR (Standard Dimension Ratio),  „szabványos méretarány” rövidítéssel. Ez a cső külső átmérője és falvastagsága közötti viszonyszám.
SDR=D/s
D= a cső külső átmérője (mm).
s= a cső falvastagsága (mm).
Az összefüggésből következik, hogy a magas SDR értékű cső falvastagsága kisebb, ezért alacsonyabb nyomást bír.

A csövek nyomásfokozata (névleges nyomás-PN) az alapanyag és a falvastagság alapján ítélhető meg és 20 C° hőmérsékletre vonatkozik.

Anyag SDR - Nyomás SDR - Nyomás SDR - Nyomás SDR - Nyomás
PE80 SDR26 –PN5 SDR17 – PN8 SDR11 – PN12,5 SDR7,4 – PN20
PE100 SDR26 –PN6 SDR17- PN10 SDR11- PN16 SDR7,4- PN25

A csövek többféle alapanyagból készülhetnek, melyet különböző módon jelölnek.
- A PE csövek alapanyagának szilárdsági jellemzésére az MRS (legkisebb elvárt szilárdság) érték szolgál. A minősítés lehet PE63, PE80, PE100 kategóriába sorolt az alapanyag, a nagyobb szám magasabb szilárdságot, élettartamot jelöl. Ugyanakkor azonos üzemi nyomás esetén magasabb MRS érték esetén vékonyabb csőfal szükséges.
- A polietilén sűrűségét, az alkotó molekulák alakját, így a feldolgozhatóságot jelölik az LD, vagy HD jellel. Az LD polietilén sűrűsége kisebb, a molekulák elágaznak, ezért ez az anyag jobban viseli a nyújtással járó igénybevételeket. A HD polietilén sűrűsége nagyobb, a molekulák egyenes szerkezetűek. Jobb a szilárdsága és magasabb hőmérsékleten is stabil.

A szállított folyadék hőmérsékletének növekedésével az alkalmazható nyomás csökken. 30 °C esetén a szorzó 0,87, 40 °C-nál 0,74.

A kereskedelmi forgalomban az átmérő mindig külső méretet jelent, melyből ki kell vonnunk a falvastagságot a névleges átmérő ismeretéhez.

Különböző átmérőjű, 6 bar nyomásfokozatú PE csövek jellemző adatai:

Külső átmérő d (mm) 20 25 32 40 50 63 75 90 110
Col (") 1/2 3/4 1 5/4 6/4 2 10/4 3 4
Falvastagság (mm) 1,5 2 2,5 3,2 3,9 5 5,1 6,3 9
Tömeg (kg/m) 0,1 0,135 0,21 0,33 0,5 0,85 1,11 1,66 2,85
DN 16 20 25 32 40 50 65 80 100

A műanyagcsövek többféle módon is hegeszthetőek.
A tokos hegesztése során a cső külső átmérőjével egyező belső méretű idomot építünk be a vezetékbe. A cső külső és az idom belső felszínét méretezett, teflon borítású idompárral melegítjük fel a szükséges (kb. 205-230 °C) hőmérsékletre. Használata előnyös tekercsben szállított csövek esetén, mivel azok általában nem körkörös keresztmetszetűek, de a hevítőelemben felveszik a szabályos alakot. Kicsit túlméretes cső esetén is használható 20-110 mm átmérőkben.
A gyakorlatban sűrűn előfordul, hogy a túlhevítés miatt a csőfal legyengül és a két elem egymásba szorításakor a cső vége deformálódik (rózsásodik), csökkentve az átfolyási keresztmetszetet. Különösen gond ez szennyvízvezetékek esetén, ahol a szállított szilárd részecskék itt fennakadnak és eldugítják a csövet.
Tompahegesztés esetén a csővégek felszínét melegítjük és préseljük egymáshoz. Itt minden esetben befogószerkezet használata szükséges a megfelelő nyomás létrehozásához. A szakszerűen elkészített varrat erősebb a cső falánál. Nehézkesen alkalmazható tekercsben szállított csövek esetén, mert azok végei oválisak. Átmérőkorlát nincs alkalmazásában.
Fűtőszálas (elektrofúziós) hegesztés esetén az idomba épített fűtőszálak (elektrofitting) melegítik fel a csövet a kötés létrehozásához szükséges hőmérsékletre. A kötés kalakítása egyszerű, de speciális hegesztőgépet igényel. A kereskedelmi forgalomban kapható csövekhez rendelkezésre állnak a megfelelő átmérőjű idomok. Ez a módszer előnyösen használható javítások, utólagos leágazások készítése esetén, mikor kicsi a munkaárok mérete. A tokos hegesztés során tapasztalható „rózsásodás” elkerülésére napjainkban a víz-, és szennyvíz hálózatokban terjedőben levő módszer. A kötőelemek ára miatt a legdrágább építési megoldás.

A fenti módszerekkel készített kötés szilárd, megbízható, nem bontható, ami szántóföldi alkalmazás esetén megnehezíti a rendszer illetéktelenek általi szétszerelését. Alkalmazásuk nagytömegű, vagy üzemi körülmények között végezhető kötés esetén gazdaságos.

Responsive Slideshow
Internetes vezérlő

Az SCS Share egy internet alapú központi rendszer, ami a Signature vezérlőkkel kommunikál.

Steadypres
Steadypres

A STEADYPRES egy fordulatszámszabályzó, amely 1 vagy 3 fázisú váltakozó feszültségű szivattyúmotorok meghajtására szolgál.

Fliwer intelligens öntözéstechnika
Fliwer

Az öntözésvezérlés során egy komplex vizsgálati rendszerként üzemmel, több összetevő figyelembe vételével vezérli az öntözőrendszert.

Rain I-Dial vezérlők
Rain I-Dial vezérlők

- 4 független program

- Vízkibocsátás szabályozása

- Széles kijelző